Gözlerimiz yaşımızı, ruh ve beden sağlığımızı ele veren en çarpıcı yerimizdir.

Zaman ilerledikçe kaş ve alın derisi elastikiyetini kaybederek yerçekimine yenik düşer ve yükünü gözkapaklarına doğru sarkıtmaya başlar.

Gözkapaklarında oluşan fazla deri katmanları, göz çevresinde mimik çizgilerinin oluşturduğu ince kırışıklıklar ve bazen göz çevresinde koyu renk halkalar da eklendiğinde olduğumuzdan daha yaşlı, daha yorgun, daha mutsuz, daha sağlıksız bir görünüm alırız.

Birtakım genetik faktörlerin, sigara-alkol kullanımının, uyku düzensizliğinin ve bazı organ rahatsızlıklarının etkisiyle göz etrafını çevreleyen zar yapısı gücünü kaybeder ve gözü saran yağ doku tabakası zayıflamış zar yapıdan ileri doğru yer değiştirerek “torbalanma” dediğimiz görüntüyü meydana getirir.

Üstgözkapak derisinin gevşeyip sarkması göz açıklığını daraltarak hastaların görme alanının daralmasına ve buna bağlı olarak görmede ve bakmada zorluğa neden olabilir. Bu durumda hastaların istemsiz olarak alın kaslarını daha fazla kasarak kaşlarını kaldırmaya çalıştıklarını, buna bağlı olarak da yatay alın çizgilerinin derinleştiğini gözlemlemekteyim.

Bütün bunlar göz çevresine estetik dokunuşların zamanının geldiğinin habercisidir.

Bunlardan başka bazı hastalarda yine genetik faktörlerin etkisiyle veya kanda kolesterol yükselmesine bağlı “ksantalesma” denilen sarı plak şeklinde, sıklıkla gözkapaklarının iç taraflarında görülmekle birlikte çepeçevre göz etrafında da meydana gelebilen oluşumlar görülür. Ksantalesmanın (xantalesma) tek çözümü lezyonu çıkarmaktır, bu esnada eş zamanlı gözkapağı estetiği de yapılabilir.

Gözkapağı Estetiği (Blefaroplasti) ameliyatları iyileşme sürecinin kısa ve sorunsuz olması, kişiyi hem gençleştirmesi hem de sağlıklı görünüm kazandırması bakımından oldukça fazla talep edilen, sık yapılan ve sonuçları oldukça doğal olan yüz güldürücü estetik ameliyatlardandır.

Göz kapağı estetiği ameliyatı kaş kaldırma (brow lift), alın germe, yüz germe(Face lift) ve boyun germe (Neck lift) ameliyatları ile aynı seansta yüzü bütünsel olarak gençleştirmek adına kombine edilerek yapılabilir.

Ameliyat Öncesi Nelere Dikkat  Etmeliyiz?

Diğer tüm ameliyatlarda olduğu gibi Gözkapağı estetiği ameliyatında da en az 1 hafta öncesinden sigaranın bırakılması ve bebek aspirini vb kan sulandırıcı ilaç ve bitki çaylarının kullanılmaması çok önemlidir.

Göz Kapağı Ameliyatı Anestezi Şekli

Üst gözkapağı operasyonu kısa süren ve ağrısız bir operasyondur; sadece lokal anestezi altında, istenirse sedasyon anestezisi desteğiyle yapılır. Hastam hemen evine dönebilir, birkaç gün dinlenip günlük hayatına kaldığı yerden devam edebilir.

Alt gözkapağı ve  alt-üst gözkapağı kombine cerrahi ise biraz daha uzun süren bir operasyon olduğundan genel anestezi altında operasyonu tercih etmekteyim, ancak yine sedasyon destekli lokal anestezi de uygulanabilir, burada hastamın talebi, genel sağlık durumu ve uygulanacak tekniğin süresi gözönünde bulundurduğum detaylardır.

Üst Gözkapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyata üst gözkapağına lokal anestezik vererek başlıyorum. Uyuşma süresini bekledikten sonra önceden işaretlediğimiz yerlerden kesiler yaparak fazla deri ve kas tabakası çıkarıyor, gerekliyse torbalanma görüntüsü yaratan öne doğru fıtıklaşmış yağ tabakasının da sadece fıtıklaşan kısmını çıkararak düz ve sağlıklı göz çevresi yapısı elde ediyorum.

İşlemler bittiğinde yapılan kesi hattını kendiliğinden emilen çok ince dikişlerle iz kalmaması için tam göz kapağı kıvrımına oturtulmuş olarak kapatıp, çok ince bantlarla dikişlerin üzerini bantlıyorum.

Alt Gözkapağı Estetiği (Alt Blefaroplasti)

Alt gözkapağı ameliyatında da yine lokal anestezik sıvı vererek operasyona başlıyorum. Kesiyi kirpik altı hattından yaklaşık 2-3 mm aşağıda kalacak şekilde yaparak kas ve deri tabakası altı bir plana ulaşıyorum. Torbalanma mevcutsa septal zarı açarak torba görünümü yaratan fazla yağ doku, agresif olmayacak şekilde deri ve gerekliyse çok az kas doku çıkarıyorum. Dünyada alt gözkapağı ameliyatında bazı trendler değişti ve artık kas doku çıkarmak yerine kasın kendi üzerine plike edilmesi giderek daha sık tercih edilen bir yöntem haline geldi ve ben de sıklıkla bu yöntemi daha başarılı sonuçlar aldığımdan kullanmaktayım.

İşlemleri tamamlayıp dikiş işlemlerine geçtiğimde yine hasta konforunu gözönünde bulundurarak kendiliğinden emilen, dikiş alma sorunu yaratmayan çok ince dikişleri tercih ediyorum ve kapatım işlemleri tamamlanınca kesi hattı üzerine özel yapım bantlarla pansuman yapıyorum.

Blefaroplasti operasyonu sonrası

İlk 24  – 48 saat göz çevresine soğuk kompres uygulamak ve yüksek yastıkta yatmak şişlik ve morlukların oluşumunu azaltarak çabuk iyileşmenizi sağlar.

Gözkapağı derisinin çok ince olması nedeniyle göz çevresinde ameliyattan hemen sonrasında ödem oluşur, ancak ödem aynı hızla geriler. Bu süreç ortalama 3-5 gün sürer.

3 gün sonra yapılacak kontrolde dikiş hattı temizlenip, bantlar yenilenecektir. Kendisinden emilen dikişleri tercih ettiğimden dikiş alınmaz.

Göz çevresinde ameliyattan sonra morluklar oluşabilir ve bu süreç 5-7 gün devam edebilir, başlangıçta oluşan morluk günler içinde giderek solarak gözden kaybolur, hastalar bu süreçte kapatıcılar yardımıyla iş hayatına rahatlıkla dönebilirler. Bayanlar makyaj yapabilirler.

Göz kapağı ameliyatı sonrasındaki 1 ayda, göz kapakları ameliyat geçirildiği belli olmayacak hale gelmekte, ameliyatdan 6 ay sonra ise iyileşme tamamlanmaktadır.

WhatsApp

Müşteri Destek